Richard: “Dankzij Scanplan krijgt ons innovatieve platform steeds meer vorm!"
De werkprocessen en output zó customizen dat de opdrachtgever maatwerk input aangeleverd krijgt; dát stond centraal in de case voor Globld. Zo was opdrachtgever Richard Baan in staat om verder te bouwen aan zijn nieuwe platform, waarin de gebruiker propertyinformatie kan analyseren én managen. Onze ‘eigen' Raymon en opdrachtgever Richard Baan blikken terug op het traject - wat maakte deze case volgens hen zo bijzonder en wat hebben ze samen bereikt?
Adviseren en meedenken
Raymon Paarhuis: “Bij Globld hebben we twee scanprojecten op projectbasis uitgevoerd. Wij hadden daarin vooral een adviserende rol als BIM engineer. Het project wat me het meest bijstaat is het Scanproject dat we in Deventer deden voor een Allsafe pand” Richard: “We waren eerst van plan om de scanwerkzaamheden zelf uit te voeren, maar hebben uiteindelijk jullie ingehuurd om een pointcloud en bijbehorende 3D modellen van het gebouw te maken. Dat bleek al gauw een slimme zet!”
Gericht sturen op output
Raymon: “Het was met name de kunst om precies díe output te leveren waar jullie naar op zoek waren. We hebben regelmatig overleg gehad om de werkafspraken optimaal op elkaar af te stemmen.” Richard: “Daar hebben wij veel gemak van gehad. Bij ons gaat het niet zozeer om het project zélf. Wij hebben vooral de focus op procesoptimalisatie. Dat betekent dat we al precies weten op welke uitkomsten we willen sturen. Jullie konden daarin goed meedenken en pasten jullie werkwijze hierop aan.” Raymon: “Wij vinden het ook gaaf om op dat niveau met de opdrachtgever mee te denken. Scantechnologie kan op zoveel manieren toegepast worden; wij worden enthousiast van opdrachtgevers die daar nieuwe dingen mee willen doen. Zo kunnen we Scan to information en Scan to BIM samen verder ontwikkelen en naar zijn volle potentieel helpen!”
Nieuwsgierig en open-minded
Richard: “Die open en nieuwsgierige instelling gaf bij ons ook de doorslag. Wij waren echt zoekende en wisten nog niet goed op wat voor manier wij alles konden optuigen. Door er samen ‘open’ in te gaan hebben we geweldige resultaten kunnen boeken. Ons nieuwe platform kan data (propertyinformatie) managen en analyseren. Die data is bijzonder waardevol voor gebouweigenaren en investeerders. Zij kunnen daar analyses op loslaten en de objectdata van allerlei onderdelen in het gebouw zien; denk bijvoorbeeld aan verlichting. Maar ook aan zaken als: welk type plat dak heeft het gebouw, wie is de aannemer, wat heeft recentelijk onderhoud gehad etc.? Raymon: “Ja, stel dat een huurder een lekkende kraan heeft; dan kan de gebruiker van jullie platform precies zien wat de locatie is, welk type kraan het is en bij welke monteur het onderhoudscontract loopt. Met al die data heeft de eindgebruiker dus goud in handen!”
Scans inzetten voor ruimtelijke leefomgeving
Richard: “En we willen eigenlijk nog een stap verder gaan en het ook toepasbaar maken voor de ruimtelijke leefomgeving. Zodat gemeentes en stedenbouwkundigen inzicht hebben in de waarde van de omgeving. Op dit moment richten we ons vooral nog op het gebouw zelf – bijvoorbeeld of een gebouw veel bezocht wordt en op welke tijdstippen. Later kunnen we diezelfde techniek mogelijk ook toepassen op de ruimtelijke leefomgeving.” Raymon knikt enthousiast: “Dat is toch gaaf?! Dat scantechnologie gebruikt kan worden om complete werkprocessen en leefomgevingen te verbeteren. Daarom dagen we andere opdrachtgevers ook graag uit om buiten de gebaande paden te denken en vrijblijvend het gesprek met ons aan te gaan. Grote kans dat we samen hele mooie dingen met scantechnologie kunnen doen!”
Richard Baan — Operationeel directeur