Scan-To-Bim
Scan-to-BIM is een revolutionaire methode waarbij 3D-laserscantechnologie wordt gebruikt om bestaande gebouwen of infrastructuren in kaart te brengen en om te zetten naar BIM (Building Information Modeling). Dit biedt gedetailleerde en nauwkeurige modellen die essentieel zijn voor efficiënt ontwerp, constructie en onderhoud van gebouwen. Verbeter uw workflow vandaag nog!
Wat is 3D laserscanning?
Met 3D laserscanning is het mogelijk om objecten, gebouwen en landschappen in 3D vast te leggen.
De scanner zendt laserstralen uit die terugkaatsen vanaf het object. Zo meet de scanner de tijd die het kost om de laserstraal terug te laten keren naar de scanner. Deze metingen resulteren in een zogeheten ‘puntenwolk’ waarin de vorm en afmetingen van het gescande object precies zijn vastgelegd.
Een 3D laserscanner kan wel 1 miljoen punten per seconde verwerken. Zo is het mogelijk om in relatief korte tijd zeer gedetailleerde en waarheidsgetrouwe modellen te maken voor gebruik in de architectuur, engineering, bouw, archeologie of productie.
Scan-to-Bim
- hoe werkt dat?
3D laserscanning biedt tal van mogelijkheden. De puntenwolk is slechts het begin. Daarna kunt u van alles met de gegevens doen. Dit helpt u om verschillende bedrijfsprocessen sneller, goedkoper en beter te laten verlopen. We leggen u graag uit hoe zo’n scan-to-information proces stapsgewijs in z’n werking gaat.
1. De scan
Onze vaste partners in 3D laserscanning beschikken over het juiste scanapparatuur voor elke klus. Wij selecteren de partij die het meest geschikt is voor uw scanopdracht. Zo weet u zeker dat u precies díe gegevens krijgt die u nodig heeft.
2. Registratie
We gebruiken speciale software om de puntenwolken samen te voegen en te registreren tot één nauwkeurig en compleet 3D-model. We vergelijken overlappende gebieden tussen de scans en zoeken naar overeenkomsten in de puntenwolk om ze precies op elkaar af te stemmen.
3. AI generatie (Optioneel)
Na de registratie gaan we classificeren. Door classificatie maken we de puntenwolk slim. Daarnaast worden er speciale algoritmes gebruikt om de puntenwolk te voorzien van aantallen en afmetingen. Als het nodig is genereren we ook nog de benodigde geometrie.
4. Verwerken
Hebben we de gegevens gegenereerd? Dan verwerken we deze tot bruikbare 3D-modellen. Daarvoor gebruiken we gespecialiseerde software, waarmee we de gegevens invoeren én verwerken tot nauwkeurige modellen. U bepaalt helemaal zelf hoe gedetailleerd deze output moet zijn; met onze technieken is er heel veel mogelijk.
5. Oplevering
U krijgt het model opgeleverd in het bestandsformaat dat ú wenst. Dat maakt het eenvoudig om een koppeling te maken met uw bestaande applicaties en software. Zo kunt u het model inzetten voor verschillende doeleinden, zoals de bouwplanning, renovatiewerkzaamheden, periodiek onderhoud of de herindeling van uw bestaande ruimten.
6. Continu verbeteren
Na de oplevering van het model stopt het niet. In tegendeel: bij scan-to-information technieken is het juist belangrijk om de cyclus telkens te herhalen en de data verder te optimaliseren.
Scan‑to‑bim of Scan‑to‑information
- Wat is het verschil?
Scan-to-BIM wordt voornamelijk toegepast in de bouwsector en richt zich specifiek op projecten. De informatie is uitgebreid en tamelijk specifiek - er staat 1 project centraal. De omvang van dat project is vaak groter. In het proces zijn alleen de eerste vier stappen van het bovenstaande stappenplan van toepassing. Oftewel: u laat een scan maken, wij voorzien het model van de juiste classificatie en leveren een concreet 3D-model bij u op.
Bij scan-to-information draait het juist meer om het procesmatig verwerken van de 3D scan. U bepaalt tijdens het proces welke informatie u er élk project uit wilt halen. Deze verwerking kan binnen 1 dag uitgevoerd worden en heel snel worden geleverd; variërend van enkele uren tot twee dagen.
Welke output kan ik verwachten?
Puntenwolk: dit is de belangrijkste basis-output van een 3D laserscan. Het bestaat uit een enorme hoeveelheid punten in de ruimte, die de exacte positie en afstand van het gescande object laten zien
3D-model: dit is een digitale weergave van het gescande object in 3D. De puntenwolk is in dit geval omgezet in een gestructureerd en geoptimaliseerd model. Er zijn verschillende formaten beschikbaar, zoals OBJ, FBX en STL
2D-tekeningen: de 3D data wordt omgezet in een 2D tekening. Bijzonder handig als u plattegronden, doorsnedes of gevelaanzichten wilt maken.
BIM-modellen: de 3D-scandata wordt omgezet in een BIM-model. Dit model bevat alle belangrijke informatie over de verschillende bouwcomponenten en hun relaties.
Animaties en visualisaties: de 3D-scandata wordt ingezet om animaties en visualisaties te maken, bijvoorbeeld voor presentaties of educatieve doeleinden.
Een maatwerk koppeling met uw bestaande software, zoals excel, xml, json etc.
U heeft zelf de vrijheid om te kiezen welke van de bovenstaande output-formaten u wilt ontvangen. Dit hangt geheel af van het gebruiksdoel en uw persoonlijke wensen. Uiteraard denken we graag met u mee bij het maken van de juiste keuze!
Interesse in de mogelijkheden? Neem contact op!
Programma’s waarmee we modelleren.
Ook kunnen we bestanden leveren in IFC formaat
Workflows
Bij Scanplan begrijpen we dat het implementeren van scan-to-information oplossingen uw huidige werkmethoden kan vervangen of veranderen. Dit kan een grote stap lijken, maar het is heel belangrijk dat u al in een vroegtijdig stadium inventariseert wat voor programma’s u nu gebruikt en wat ervoor nodig is om in de toekomst goed met scanto-information oplossingen te werken. Zo voorkomt u dat u straks opeens achter de feiten aanloopt. Wij denken graag met u mee om de overgang naar scan-to-bim oplossingen naadloos te laten verlopen.
Onze experts begrijpen als geen ander dat uw bedrijf zijn eigen unieke processen heeft. Daarom bieden we op maat gemaakte oplossingen die aansluiten bij úw behoeften. We zorgen voor een soepele overgang, waarbij we rekening houden met uw bestaande werkmethoden en de processen die daarbij horen. Met de Scan-to-bim oplossingen zult u uiteindelijk veel voordelen ervaren, zoals: het besparen van tijd en kosten, het verbeteren van de nauwkeurigheid en het verminderen van fouten. Daarnaast draagt het bij aan een betere samenwerking tussen verschillende partijen en een hogere kwaliteit van het eindproduct
Meer weten over de implementatie van scan-to-information in úw bedrijf?
Neem vandaag nog contact op voor meer informatie en een advies op maat!